Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Engelse werkwoorden vervoegen: this is how it works

By november 15, 2022september 27th, 2023No Comments

Engelse werkwoorden vervoegen: this is how it works

alon winnen expert storytelling

Engelse werkwoorden vervoegen: this is how it works

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Alon

alon winnen expert storytelling

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Alon

Is het ‘ge-update’? Of toch ‘geüpdatet’? In mijn hoofd zorgt dit regelmatig voor een error. Want welke regels gebruik je nou om eigenlijk om Engelse werkwoorden te vervoegen? Het antwoord is simpel: gewoon de Nederlandse regels. Ik neem je mee op reis in de wereld van de Engelse werkwoorden.

Over het algemeen gelden dus dezelfde regels: Engelse werkwoorden krijgen gewoon de uitgangen -t en -en in de tegenwoordige tijd. Denk maar aan ‘mixt’ en ‘mixen’. In de verleden tijd krijgen Engelse woorden -de(n) of -te(n) achter woorden als ‘streamde’. En in het voltooid deelwoord? Dan gebruik je -d of -t: ‘gefaxt’, ‘gebruncht’.

Maar het zou de Nederlandse taal niet zijn, als er niet een aantal uitzonderingen zijn. Daar wandelen we even samen doorheen!

Engelse werkwoorden met een extra -e vervoegen

Werkwoorden als ‘racen’, krijgen een extra -e voor de vervoeging. Het zou logisch zijn om racen te vervoegen als ‘ik racte vroeger’, maar dan spreek je het woord niet meer goed uit. Daarom houden werkwoorden waarbij de stam eindigt op een -e (‘ik race’), dus gewoon een ‘e’ bij het vervoegen. Het is dus ‘racete’ en ‘geracet’.

De dubbele medeklinker

De stam van sommige werkwoorden eindigt in het Engels op een dubbele medeklinker. Bijvoorbeeld ‘appen’: de stam is ‘app’. Die dubbele ‘p’ laten we in dit geval gewoon staan! Zo blijft het woord gewoon zoals we ‘m bedoelen. Dus: ‘jij appt’ en ‘je hebt geappt’. Maakt het voor de uitspraak niet uit of de dubbele medeklinker blijft staan? Dan mag je één van de twee letters weghalen: ‘jij strest’, ‘je was gestrest’.

Andere spelling

Bij andere werkwoorden is naast de officiële spelling ook een alternatief mogelijk. Officieel heeft het werkwoord barbecueën bijvoorbeeld een ‘ë’. Maar je mag ook barbecuen gebruiken. Benieuwd naar meer uitzonderingen? Via Onze Taal vind je een lijstje.

Meer weten over Engelse werkwoorden vervoegen?

Lees dan vooral Jaspers blog over veelgemaakte Engelse taalfouten. En heb je hulp nodig? Dan helpen wij je ook graag bij al je Engelse taalwensen. Stuur ons gewoon even een berichtje!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!