Skip to main content
Bedrijfsjournalistiek en InterviewenBlogposts

Interviewen, hoe werkt dat eigenlijk?

By november 22, 2022september 19th, 2023No Comments

Interviewen, hoe werkt dat eigenlijk?

Interviewen, hoe werkt dat eigenlijk?

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Yannick

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Frederique

Help! Er staat een interview met een tekstschrijver op de planning, maar je weet helemaal niet hoe dat werkt, dat interviewen. Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies wat je moet voorbereiden. Een mediatraining in het kort, zo kun je het zien.

Voor we kijken naar het interview zelf, moet je je natuurlijk eerst afvragen of een interview een goed idee is. Misschien zijn wij een beetje bevooroordeeld, maar in onze ogen kan een interview nooit kwaad. Het is een kans om je verhaal te doen en je mening te delen. Zeker als je van tevoren weet dat je het stuk nog mag checken, is er in onze ogen weinig dat er mis kan gaan tijdens een interview.

De praktische voorbereiding op interviewen

Natuurlijk moet je je verhaal goed op orde hebben, maar dat komt later. We kijken eerst even naar de praktische zaken die je kunt regelen voordat het interview begint.

  • Zorg voor een rustige ruimte. Zo weet je zeker dat je alle vragen goed kunt horen én dat de interviewer je antwoorden goed hoort. Het zou zonde zijn als je verhaal niet goed uit de verf komt door een misverstand.
  • Hou in je planning rekening met een beetje uitloop. Het zou natuurlijk zonde zijn als je de allerlaatste vraag misloopt omdat je volgende vergadering begint.

Vaak gaat een interview over een onderwerp waar je veel over weet. Dat is normaliter de hele reden van het interview! Maar als het je meer vertrouwen geeft, kun je je best een beetje inlezen.

De inhoudelijke voorbereiding op interviewen

Je zit in een rustige kamer, je hebt alle tijd en nu is het tijd om geïnterviewd te worden. Maar hoe bereid je je voor op al die moeilijke vragen? Misschien een tegenstrijdig antwoord, maar de beste voorbereiding is zo min mogelijk voorbereiding. Die moeten we even uitleggen.

Als tekstschrijvers vinden we spontane interviews de beste! Het liefst hebben we iemand die ideeën deelt, vrijuit praat en het gesprek aangaat. Want het probleem met voorbereide antwoorden is vaak dat de spontaniteit verdwijnt. Als het over jouw eigen bedrijf gaat, willen we weten waarom je dit bent gaan doen. Een tot in de puntjes voorbereid verhaal haalt de spannende invalshoeken en onverwachte quotes uit het interview.

Is er dan helemaal geen inhoudelijke voorbereiding nodig? Natuurlijk wel! Voorbereiding kan nooit kwaad. Wat we willen voorkomen is dat jij antwoorden gaat uittypen en voorlezen. Jezelf nog even extra inlezen over je vakgebied, daar is natuurlijk niets mis mee. En heb je mooie voorbeelden, cijfers of eerdere interviews die je kunt laten zien? Dit soort input maakt het voor ons alleen maar makkelijker om tot de kern te komen!

De feedbackronde

Interviewen is dus helemaal niet eng, of moeilijk. Er is wel één ding waar je heel goed op moet letten: de feedbackronde. Dit is voor jou de kans om onze interpretatie van jouw verhaal te controleren. Als het goed is, krijg je van een tekstschrijver altijd de kans om een stuk nog te lezen. Bij Letterdesk is dat sowieso het geval.

Voor ons is de feedbackronde ook een kwaliteitsgarantie. Jij controleert de feiten, wij zorgen voor een logische opbouw en structuur. En, nog een laatste tip van onze kant: als je een interview checkt, hou dan altijd even je wijzigingen bij in Word. Anders zien we niet wat je aangepast hebt 😉

Heb jij binnenkort een interview met onze tekstschrijvers? Daar ben je er nu helemaal klaar voor! Heb je interesse in een interview of interviewreeks voor je eigen bedrijf? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!