Skip to main content
BlogpostsHelder Zakelijk Schrijven

Het uitroepteken: vriend of vijand?

By januari 4, 2023oktober 3rd, 2023No Comments

Het uitroepteken: vriend of vijand?

Het uitroepteken: vriend of vijand?

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Jodi

Yannick portret

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Yannick

Het uitroepteken! Een veelvoorkomend leesteken in teksten! Soms zelfs wel te veel! Zoals in deze inleiding 😉 Daarom geven we je hierbij voor eens en voor altijd een duidelijke handleiding voor hoe je uitroeptekens gebruikt, zodat je teksten wél enthousiast zijn, maar niet te schreeuwerig.

Laten we beginnen bij het begin: waar gebruiken we uitroeptekens eigenlijk allemaal voor? Vooral om iets urgents of belangrijks te benadrukken. Net zoals je in het echte leven weleens iets zegt met meer stemvolume, kunnen we in teksten óók een zin of zinsdeel meer power geven. Het uitroepteken is ook niet voor niets een waarschuwend teken op bijvoorbeeld verkeersborden.

Maar uitroeptekens komen op meer plekken voor dan je misschien denkt. Zo symboliseert het teken bijvoorbeeld klikmedeklinkers in Zuid- en Oost-Afrikaanse talen en dient het als ‘logische ontkenning’ in computertalen. Het teken komt ook voor in de wiskunde: dan is het een weergave van de zogeheten ‘faculteit’. Kortom: we kennen geen leven zonder het uitroepteken!

De do’s en don’ts van het uitroepteken

Als het uitroepteken dus op zoveel plekken voorkomt, waar gaat het dan vaak mis? Ten eerste zorgen te veel uitroeptekens in een tekst ervoor dat het nogal schreeuwerig overkomt. NET ALS WANNEER JE IN HOOFDLETTERS TYPT. Dat leest enórm vermoeiend. En hoe weet je in zo’n schreeuwerige zin nou wat echt belangrijk is? Als alles opvalt, valt eigenlijk niks meer op. Als je snapt wat ik bedoel.

Dus gebruik je een uitroepteken? Typ er dan gewoon eentje en niet een aantal achter elkaar. Want waar ‘Beste wensen!’ aardig klinkt, komt ‘Beste wensen!!!’ bijna bedreigend over. Wees dus voorzichtig met je uitroeptekens en gebruik ze zo min mogelijk.

Misschien een beetje hypocriet dat wij dat advies geven, want stiekem zijn we zelf wel fan van het uitroepteken. Het leest namelijk lekker informeel en enthousiast en dient soms als een fijne knipoog in je tekst. Maar is je zin overtuigend genoeg zónder uitroepteken? Dan is dat toch vaak de betere optie: dan schrijf je je tekst namelijk in spreektaal en dat is altijd een goed idee.

Kunnen we je helpen…

…met uitroeptekens schrappen? Of er juist een paar op de goede plek zetten? Doen we graag! Stuur ons een berichtje, dan pakken wij onze herschrijfpennen vast 😊

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!