Skip to main content
BlogpostsHelder Zakelijk Schrijven

Populistische taal: zo herken je het en dit heb je eraan!

By februari 21, 2023oktober 3rd, 2023No Comments

Populistische taal: zo herken je het en dit heb je eraan!

Silhouet geel

Populistische taal: zo herken je het en dit heb je eraan!

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Annemarie

Yannick portret

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Yannick

Je ziet het zelf misschien ook weleens voorbij komen: populistische taal. Vaak herken je het meteen, maar aan welke woorden eigenlijk? Welke zien we vaak terug? En welke manieren van schrijven zijn kenmerkend? We delen wat ons opvalt en wat jij ermee kunt doen!

Laten we er meteen induiken. Wat is populistische taal precies en waar kun je het aan herkennen? We zetten de belangrijkste punten op een rij:

  • Populistische taal zit vaak vol korte zinnen met concrete woorden en voorbeelden zodat het de aandacht van het publiek trekt. De gekozen woorden zijn vaak bekend bij een groot publiek, zodat zo veel mogelijk mensen de boodschap begrijpen. Denk maar eens aan: ‘de hardwerkende belastingbetaler’, ‘Jan-Modaal’ en ‘nepkabinet’.
  • Angst zaaien is misschien wel het belangrijkste uit de trukendoos van populistisch taalgebruik. Vooral argumenten of feiten die niét in het straatje van de schrijver passen, worden extra ‘gevaarlijk’ gemaakt. Het doel? Angst creëren voor andere perspectieven en dat van jezelf mooier maken.
  • En last but not least: populistische taal zit vol verwijten en ongenuanceerde uitspraken. Het is dus vaak vrij extreem om de noodzaak van iets aan te geven of het publiek aan het denken te zetten. Of zelfs onzeker te maken.

Een voorbeeld

Een uitspraak die eigenlijk alle populistische onderdelen bevat, is er een van Trump. Tijdens zijn inauguratiespeech op 20 januari 2017 zei hij het volgende:

“Every decision on trade, on taxes, on immigration, on foreign affairs will be made to benefit American workers and American families. We must protect our borders from the ravages of other countries making our products, stealing our companies and destroying our jobs.” Hij gebruikt simpele en goed te begrijpen woorden, waarbij woorden als ‘ravages’, ‘stealing’ en ‘destroying’ een angstig gevoel oproepen. En er zit natuurlijk ook flink wat verwijt in 😉

Wat jij ermee kan doen

Angst zaaien en verwijten zijn natuurlijk niet positief, maar je kan wel wat leren van populistisch taalgebruik! Want wat er goed aan is, is dat het een groot publiek aantrekt en leesbaar is voor bijna iedereen. Dus maak korte zinnen, schrijf en spreek niet te ingewikkeld en gebruik duidelijke voorbeelden om zo de aandacht van je publiek te trekken. En eh, zorg dat je teksten schrijft die kloppen. Zonder onwaarheden dus 😉

Duidelijk schrijven? Daar weten wij alles van! Lees alles over schrijven op B1-niveau, helder zakelijk schrijven of hoe je de aandacht van online lezers vasthoudt. Kunnen we je helpen je verhaal duidelijk op papier te zetten? Stuur ons een berichtje!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!