Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Waarom we ons irriteren aan nieuwe taalregels

By maart 14, 2023oktober 3rd, 2023No Comments

Waarom we ons irriteren aan nieuwe taalregels

Silhouet geel

Waarom we ons irriteren aan nieuwe taalregels

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Frederique

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Frederique

Taalregels veranderen continu. Dat is in principe een goede ontwikkeling, maar het kan taalnerds aardig wat irritatie opleveren. ‘Irriteren aan’ is nu bijvoorbeeld nog hartstikke fout, maar kan volgens experts in de toekomst zomaar het nieuwe normaal worden. Krijg jij hier net zoveel jeuk van als wij? Wij leggen je uit waarom dit soort veranderingen het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen.

Eerder schreven we al een blog over taalnormen. Daarin vertelden we dat nieuwe taalregels ons nog wel eens hoofdpijn opleveren. En er zijn meer mensen zoals wij, die maar moeilijk kunnen accepteren dat sommige taalfouten in de toekomst niet meer fout zijn. Denk bijvoorbeeld aan ‘groter als’ en ‘hun hebben’. Dat mag volgens sommige taaladviseurs gewoon… Au!

Sociale status met taalregels

We hebben nu een hoop regeltjes waar we aan voldoen, maar die bestaan natuurlijk niet al sinds het ontstaan van de aarde. In de 17de eeuw werd de standaardtaal in het leven geroepen. Taalwetenschapper Marten van der Meulen legt in een artikel van Radboud Recharge uit dat taal destijds ook een manier was om iemands sociale status te checken.

Over het algemeen kwam je overtuigender over als je goed Nederlands sprak en schreef, dan wanneer je veel fouten maakte. Dat is eigenlijk nog steeds wel zo. Dit kan ook een reden zijn waarom mensen het fijn vinden om zich vast te klampen aan de oude en vertrouwde taalregels. En andere schrijfvormen reuze irritant vinden.

Op jonge leeftijd verpest

Toen Radboud Recharge afgelopen week een artikel over taalergernissen publiceerde, was dat voor ons dan ook een feest der herkenning. Taaladviseur Wouter van Wingerden vertelde in dit artikel namelijk dat we op jonge leeftijd al zijn verpest: ons onderwijssysteem is volgens hem één van de redenen waarom wij zo slecht tegen veranderingen kunnen.

Hij nam een enquête af onder 17.000 mensen, waaronder een stuk of 1.000 docenten Nederlands. Uit deze enquête bleek dat veel docenten aan hun leerlingen meegeven dat de ene vorm goed is en de andere vorm fout. Voor nuance is weinig tijd en dus wordt er vaak zwart-wit naar de Nederlandse taal gekeken. Jong geleerd, is oud gedaan: de rest van ons leven blijven we vaak met die strenge, serieuze bril naar taal kijken. Creatief ermee omgaan, zit helemaal niet in ons systeem.

Helpende hand nodig?

Volgens Van Wingerden kan het zomaar zijn dat alle regels waar we ons nu aan vasthouden over een jaar of vijftig volledig van de baan zijn. We zullen er op den duur dus echt aan moeten geloven.

Zie je door de alle regeltjes de correcte taal niet meer? Geen stress! Wij zijn altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in de Nederlandse taalregels en helpen je graag. Stuur ons een berichtje en dan kijken we samen verder!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!