Skip to main content
BlogpostsSEO en online schrijven

Webteksten schrijven? Hier moet je op letten!

By april 18, 2023oktober 16th, 2023No Comments

Webteksten schrijven? Hier moet je op letten!

Webteksten schrijven? Hier moet je op letten!

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Yannick

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Yannick

Als je webteksten gaat schrijven, zijn er een aantal valkuilen waar je voor moet uitkijken. Welke fouten worden het vaakst gemaakt? En hoe zorg je dat jij dat niet doet? Je leest het in deze blog!

Webteksten zijn voor steeds meer bedrijven ontzettend belangrijk. Potentiële klanten komen op je website terecht met allerlei vragen, en goede webteksten geven antwoord op al die vragen. Maar de perfecte tekst zet je klanten ook aan tot actie: ze vinden niet alleen de antwoorden die ze zoeken, maar kiezen er ook voor om iets te kopen, of om hun gegevens achter te laten. Hoe schrijf je die webteksten dan?

Valkuil 1: te veel informatie

Je wil laten zien dat je alles over je vakgebied weet, dat je ervaring hebt en dat je de beste keuze bent voor potentiële klanten. Allemaal logische keuzes, maar dat werkt online niet goed. Neem van ons aan: korte teksten werken beter.

Digitale lezers hebben een hele korte aandachtspanne. Dat betekent dat je ze zo snel mogelijk moet interesseren. Lange teksten schrikken af: het kost te veel tijd om alles te lezen. Hou het daarom kort!

Valkuil 2: schrijf voor je doelgroep

‘Natuurlijk schrijf ik webteksten voor mijn doelgroep’, hoor ik je zeggen. Maar schrijf je wat jij aan je doelgroep wil vertellen, of schrijf je wat zij willen horen. Dat kan namelijk nog wel eens een verschil zijn. Dit los je op door even in de schoenen van je potentiële klant te gaan staan.

We kijken even naar ons tekstbureau. Wij willen misschien het volgende vertellen:

“Met jarenlange ervaring als tekstschrijvers, hebben wij alle soorten teksten al eens geschreven. We werken snel en zorgvuldig voor jouw bedrijf.”

Je zou zeggen: daar staat alles in. We weten wat we doen, doen het snel én maken geen fouten. Maar is dit als klant nou ook leuk om te lezen? Nee, dan zou dit beter zijn:

“Teksten die jouw verhaal vertellen, je doelgroep raken en jouw boodschap in één keer duidelijk maken. Zodat jouw klanten precies weten waarom ze bij jou moeten zijn. Dat doet tekstbureau Letterdesk voor je. Gewoon, een goed verhaal.”

Dat is al een stuk vlotter toch? Maar belangrijker: ook uit deze tekst blijkt dat we weten wat we aan het doen zijn, maar dan op een manier die klanten veel meer aanspreekt. Lees meer over schrijven voor je doelgroep in onze blog!

Valkuil 3: zoekwoorden

De wereld van zoekwoorden is toch een bijzondere. Te weinig zoekwoorden is een slecht idee, want dan verlies je zichtbaarheid. Maar te veel zoekwoorden is misschien wel een grotere valkuil. Je denkt dan een perfect geoptimaliseerde website te hebben, maar stiekem doe je aan stuffing.

Dat levert twee problemen op:

  • Je tekst is totaal onleesbaar, waardoor lezers afhaken.
  • Google’s algoritme straft je af, waardoor je zakt in de rankings.

Neem van ons aan: focus op het schrijven van webteksten met inhoudelijke kwaliteit, en optimaliseer ze daarna om goed gevonden te worden. Je leest in deze blog alles over zoekwoordenoptimalisatie!

Valkuil 4: wees concreet

De makkelijke voorbeelden schrijf je snel op. “We leveren teksten van hoge kwaliteit”, “We werken sneller dan andere tekstbureaus”. Dat klinkt goed, maar heeft de klant daar iets aan? Je kunt beter concrete voorbeelden geven. Denk aan klantcases, of beelden en video’s van werk dat je hebt geleverd. Dat maakt je webteksten veel geloofwaardiger!

Laat je tekst checken!

Ga jij binnenkort starten met het schrijven van je webteksten? Dan weet je nu dat je deze vier valkuilen sowieso moet vermijden. Om er echt zeker van te zijn dat je goede teksten hebt, kun je deze het beste laten checken. Iemand anders ziet jouw teksten op een hele andere manier. Lees er meer over in onze blog ‘waarom eindredactie jouw tekst redt’.

Geen zin om je teksten te delen met anderen voordat je zeker weet dat het goed zit? Lees de teksten dan eens hardop voor, dan haal je gekke fouten er zo uit. En, je kunt ons natuurlijk ook nog vragen om je teksten te controleren! We doen het graag voor je.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!