Skip to main content
AI en copywritingBlogposts

Schrijven met AI: jouw nieuwe taalbuddy

By mei 30, 2023augustus 15th, 2023No Comments

Schrijven met AI: jouw nieuwe taalbuddy

alon winnen expert storytelling

Schrijven met AI: jouw nieuwe taalbuddy

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Alon

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Els

Dit blog is gepubliceerd op 30 mei 2023

Je hebt onder een steen geleefd als je het niet voorbij hebt zien komen: de chatbot van OpenAI, ChatGPT. De tool is razend populair en wordt op veel verschillende manieren gebruikt. Dus waarom niet voor jouw teksten? Ik geef je tips en vertel je waar je rekening mee kunt houden. De wereld van schrijven met AI in één blog!

Waar zie jij jezelf over 10 jaar? Het is een vraag die wij regelmatig krijgen. En ook een vraag waar wij als tekstschrijvers regelmatig over nadenken. Is een tekstbureau als het onze nog wel relevant met de komst van AI? Technologische ontwikkelingen gaan namelijk hard en ChatGPT doet het al heel lekker.

ChatGPWie?

Ik snap dat dit alles vragen oproept. Toen ik voor het eerst hoorde dat er een chatbot was die letterlijk al je vragen beantwoordt, was ik ook even sceptisch. Maar toch is het echt zo. Eind november 2022 maakte de wereld voor het eerst kennis met ChatGPT. Volgens GFK hebben inmiddels al ruim anderhalf miljoen Nederlanders gebruikgemaakt van de online chatbot. De bot biedt dan ook fijne functionaliteiten. Of je nou een formele reactie op die ene e-mail van je baas wilt hebben, of simpelweg wilt weten wat de grootste hit van Frans Bauer is: ChatGPT helpt je erbij.

De do’s en don’ts van schrijven met AI

Omdat ChatGPT op alle vragen antwoorden heeft, is het wel zo fijn om een routekaart te hebben. Die geef ik je:

DO: structuur aanbrengen in je verhaal

Als tekstschrijver schrijf je over een breed scala aan onderwerpen. De ene dag schrijf je een artikel over marketing, terwijl je de andere dag een webtekst over grasmaaiers schrijft. Soms zijn het ook onderwerpen waar je weinig van afweet. Daardoor kan het moeilijk zijn om structuur aan je verhaal te geven.

En dat is iets waar ChatGPT je mee kan helpen. Zo vraag ik bijvoorbeeld regelmatig of ChatGPT een lay-out voor me wil maken voordat ik begin met schrijven. Zo heb je al wat handvaten en kun je jouw tekst zelfs al opdelen in overzichtelijke alinea’s.

Vraag ChatGPT gewoon: ‘Genereer een lay-out voor een artikel over [onderwerp].’ Voor je het weet heb je een titel, introductie, tussenkopjes en een conclusie. Mooi beginpunt voor je eigen denkwerk!

DON’T: Je volledige verslag, presentatie of scriptie genereren

Niet alleen tekstschrijvers, maar ook studenten en scholieren maken volop gebruik van ChatGPT. Het is natuurlijk erg verleidelijk om dat ene moeilijke verslag door de chatbot te laten schrijven. Hoewel ChatGPT een zeer geschikt hulpmiddel is, zijn er ook kanttekeningen te plaatsen.

Kijk dus uit met letterlijk de tekst overnemen vanuit ChatGPT. De tekst die ChatGPT genereert, geeft namelijk geen bronvermelding. Let er dus altijd op dat je een betrouwbare bronvermelding toevoegt aan je werk. En nee, ‘OpenAI’ is geen bronvermelding 😉

DO: informatie verzamelen

Als je een tekst schrijft over een onderwerp waar je weinig over weet, helpt ChaGPT je met extra informatie. Wil je bijvoorbeeld meer weten over een bepaalde gebeurtenis uit de geschiedenis als achtergrondinformatie? Of snap je een bepaalde theorie uit één van je studieboeken niet? ChatGPT geeft je net die extra informatie die je nodig hebt.

En snap je het daarna nog steeds niet? Je kunt de chatbot zelfs vragen om het antwoord zo te formuleren, dat de uitleg begrijpelijk is voor een kind van 4. Ideaal, toch?

DON’T: de gegenereerde tekst blindelings vertrouwen

ChatGPT en vergelijkbare tools hebben ook tekortkomingen om rekening mee te houden:

  • De chatbot schrijft niet foutloos. Doe dus altijd even een extra spellingscheck.
  • Informatie wordt regelmatig herhaald. Dus kijk er niet raar van op als ChatGPT je twee keer hetzelfde vertelt.
  • Doe een feitencheck: AI-tools zoals Bard en ChatGPT zijn taalvoorspellers, maar ‘weten’ niet echt wat ze schrijven. En als er niet voldoende info is, of tegenstrijdige informatie, dan kan er zomaar eens een heel geloofwaardig klinkend, maar fout antwoord uit rollen.

A(I)an de slag!

Onze conclusie? ChatGPT is een superhandig hulpmiddel bij het schrijven. Maar het kan voorlopig zeker nog niet zonder de human touch. Kortom: zolang je ChatGPT gebruikt als steuntje in de rug, raden we het zeker aan als jouw nieuwe taalbuddy!

Wil je meer weten over schrijven met AI, of wil je ander taaladvies? Wij helpen je graag. We zijn maar een Whatsappje van je verwijderd!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!