Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Lezen op vakantie: waarom we het daar wél doen

By mei 16, 2023oktober 3rd, 2023No Comments

Lezen op vakantie: waarom we het daar wél doen

Lezen op vakantie: waarom we het daar wél doen

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Frederique

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Frederique

We horen al jaren dat we met zn allen steeds minder lezen. Toch is er ieder jaar nog steeds één periode waarin boekhandels volstromen met mensen die lastminute leesvoer halen: de zomervakantie. Waarom hebben we in de zomer een stuk minder behoefte aan een avondje Netflixen en pakken we sneller een goed boek uit de koffer? Dit is waarom we lezen op vakantie.

Ik ga op vakantie en neem mee

Waar we in het normale leven er vaak voor kiezen om een serie te bingen of uren op Tiktok te scrollen, hebben we op vakantie meer zin om te lezen. Gemiddeld nemen Nederlanders maar liefst zés boeken mee in hun koffer. Uit onderzoek blijkt dat hoe drukker iemand is, hoe minder diegene leest. Niet gek dus dat mensen op vakantie naar een boek snakken: we hebben dan simpelweg meer tijd!

A book a day keeps the doctor away

Het is goed dat we eens per jaar nog in de boeken duiken, want lezen is hartstikke gezond! Lezen verlaagt je bloeddruk en je stresslevel. Vandaar dat we vroeger allemaal de tip kregen om voor het slapen gaan wat te lezen. Het is ook nog eens een heel snelle stressverlager: al na zes minuten lezen, verlaagt je stresslevel met maar liefst 60 procent.

Door te lezen train je als het ware je hersenen. Lezen verbetert je geheugen, concentratievermogen en je analytisch denken. Volgens letterkundigen van de Radboud Universiteit maakt lezen je ook empathischer. Doordat je je inleeft in romanpersonages, voed je je moraliteit. Alsof dit allemaal nog niet positief genoeg was, zorgt lezen er ook nog eens voor dat je hersenen nieuwe verbindingen aanleggen. Hierdoor kunnen breincellen met elkaar communiceren. Klinkt gek, maar is heel gezond! En dat allemaal door iets leuks te doen 😉

Lekker lezen op vakantie

Als je deze zomer weer lekker de boekwinkel induikt, neem dan gelijk een boek mee voor ná je vakantie. Als je er toch al eentje in huis hebt, wordt het makkelijker om erin te beginnen. Het kan best lastig zijn om tijdens je drukke leven tijd te vinden om een boek uit te lezen. Stel dus geen strenge deadlines voor jezelf op en pak m er gewoon even bij wanneer je er zin in hebt. Het moet geen straf, maar een cadeautje zijn!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!