Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Doorbreek je writer’s block met de freewrite

By juni 6, 2023september 27th, 2023No Comments

Doorbreek je writer’s block met de freewrite

Doorbreek je writer’s block met de freewrite

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Emmy

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Emmy

We kennen allemaal dat gevoel wel: je staart naar je scherm, typt een paar woorden, haalt ze weg en overweegt na een uur je laptop uit het raam te gooien. Een writer’s block is helaas geen grapje, maar ik vertel je graag hoe je die kan doorbreken met de freewrite.

We schreven eerder al eens 10 tips om je writer’s block tegen te gaan, maar daar voegen we graag een volgende tip aan toe: de freewrite. Schrijvers gebruiken deze methode erg veel, omdat die heel makkelijk is. Een freewrite is namelijk gewoon een brainstorm met jezelf!

Hoe werkt het?

Een freewrite is heel simpel: je opent een Word-document (of pakt pen en papier), zet een timer van 5 minuten en begint met schrijven. Je schrijft alles op wat er in je opkomt: maak je hoofd helemaal leeg. De enige regel is dat je niet stopt met schrijven en niets mag wissen. Desnoods schrijf je ‘blablabla’ of ram je op willekeurige letters tot je door je blokkade heen bent.

Bij zo’n brain dump kan je makkelijk beginnen met logistieke dingen, zoals een boodschappenlijst, en eindigen bij een hele alinea over wat je die dag hebt meegemaakt. Wat wil je vanavond eten? Moet je nog iemand terugbellen? Herinner je je nog die ene gebeurtenis van vijf jaar geleden? Schrijf alles wat er in je opkomt zonder je druk te maken over hoe het er staat.

Hoe gebruik je freewrite in je werk?

Deze manier van brain dumping is natuurlijk superfijn in het dagelijks leven, maar je kunt het ook op je werk gebruiken. In plaats van een boodschappenlijstje, schrijf je gewoon je mega to-do-list op. Of gebruik freewrite juist voor het ene project dat je telkens uitstelt en nu toch echt een keer aan moet geloven. Je kan maar beter gewoon beginnen met iets schrijven wat al in je hoofd zit, dan je laten tegenhouden omdat je tegen een muur aanloopt.

Waarom is het handig?

Het fijne is, dat een freewrite maar vijf minuten duurt. Zijn de minuten om? Doe dan een stapje terug en bekijk wat je hebt opgeschreven. Je zult zien dat er stiekem meer bruikbare informatie tussen zit dan je misschien denkt! En dat is niet gek, want doordat je vrijuit schrijft zonder te veel na te denken, laat je de prestatiedruk los en krijgt je creativiteit een boost.

Kom je met deze freewrite toch niet door je writer’s block heen en heb je hulp nodig? Neem dan vooral contact op en laat ons je helpen bij je brain dump!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!