Skip to main content
Bedrijfsjournalistiek en InterviewenBlogposts

Interview afnemen: hoe stel je iemand op hun gemak?

By juni 13, 2023september 19th, 2023No Comments

Interview afnemen: hoe stel je iemand op hun gemak?

Interview afnemen: hoe stel je iemand op hun gemak?

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Storm

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Frederique

Voor zowel de interviewer als de geïnterviewde kan een interview afnemen best spannend zijn. Om het meeste uit een gesprek te halen wil je dat er een positieve sfeer hangt en dat je gesprekspartner zich goed voelt. Maar hoe doe je dat?

Als tekstschrijver is er niets uitdagender dan een stuk schrijven aan de hand van een interview. Je verdiept je in de passie van een ander en die passie probeer je vervolgens op papier over te brengen. Maar soms is dit ook best lastig. Wat als de geïnterviewde niet zo veel loslaat als waar je op gehoopt had?

Wat jij doet, heeft invloed op de ander

Voor een groot deel heb je zelf invloed op hoe diep de geïnterviewde ingaat op het onderwerp. Mensen vertellen het meest wanneer ze zich goed voelen. Niemand praat graag over hun passie als ze zich opgejaagd of ondervraagd voelen. Je gesprekspartner moet nog net niet te vergeten dat je een interview aan het afnemen bent.

Zorg allereerst voor een gemoedelijke sfeer waarin jouw gast zich prettig en veilig voelt. Zoek een rustige ruimte op zonder al te veel pottenkijkers of omgevingsgeluiden. Neem je het interview online af? Ga dan ook in een rustige ruimte zitten en laat de geïnterviewde weten dat alles wat er gezegd wordt, binnen die vier muren blijft.

Bijna klaar om echt te beginnen: vertel de geïnterviewde rustig wat hen te wachten staat en dat je er vooral bent om te luisteren. Neem ook de tijd om wat praktische zaken door te nemen met elkaar, zodat alle overige vragen uit de weg zijn voordat het interview begint.

Een interview afnemen: gewoon een goed gesprek

Een interview afnemen is geen politieverhoor! Start het gesprek simpel, heet iemand welkom en biedt ze misschien iets te drinken aan of vraag simpelweg even hoe het gaat. Vriendelijk zijn heeft immers nog nooit iemand kwaad gedaan. Begin lekker simpel, maar ook weer niet té simpel. De geïnterviewde weet waarom ze daar zijn en zit dus niet altijd te wachten op vragen als: “Wat doe je zoal?”.

Het is wel belangrijk om niet meteen je lijstje vragen af te werken. Laat iemand bij de eerste vragen vooral uitpraten: laat ze maar lekker opgaan in hun verhaal. Je gebruikt misschien lang niet altijd alle informatie, maar het geeft iemand wel het gevoel dat ze mogen praten over wat zij belangrijk vinden. Het kan voor de geïnterviewde namelijk ook lastig zijn. Heb je binnenkort zelf een interview en weet je niet hoe je dat aanpakt? Lees hier hoe je dat doet in onze blog interviewen, hoe werkt dat eigenlijk?

Het interview afsluiten

Denk je alles gehad te hebben? Vat even kort samen wat de geïnterviewde heeft gezegd, om ze te laten weten dat je alles hebt begrepen. Vertel nog kort hoe het proces nu verder gaat: dat ze bijvoorbeeld het stuk altijd mogen lezen en dat ze contact mogen opnemen als ze iets bedenken wat mist in het artikel. Als afsluiter kan een bedankje er ook altijd nog wel van af.

Heb je hulp nodig bij je interview of wil jij graag een interview laten afnemen voor je eigen bedrijf? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen je graag!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!