Skip to main content
AI en copywritingBlogposts

AI-tekst controleren: dit maakt een tekst goed

By juli 11, 2023september 6th, 2023No Comments

AI-tekst controleren: dit maakt een tekst goed

AI-tekst controleren: dit maakt een tekst goed

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Els

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Els

‘De allerbeste prompts voor de sterkste teksten’, ‘10 life-saving hacks om het meest uit ChatGPT te halen’: LinkedIn staat er vol mee. Logisch, want de potentie van schrijven met AI is enorm. Maar wat maakt nou de sterkste tekst? En hoe weet je zeker dat je het meeste uit ChatGPT haalt? Ik laat je zien hoe je een AI-tekst moet controleren. Zodat je zéker weet dat je waar voor je geld krijgt.

Schrijven met AI is véél meer dan een mooi prompt samenstellen. Het is het integreren van de tool in je dagelijkse processen. En nog belangrijker: bepalen hoe je de controle houdt over de kwaliteit van je teksten. Je kunt pas echt aan de slag als je weet wat je er uit wilt halen. En daarom beginnen we achteraan: hoe beoordeel je een door AI geschreven tekst?

Eindredactie: de sleutel tot succes

Eigenlijk zou je ál je teksten langs een meetlat moeten houden, voordat ze de deur uitgaan. Maar in de hype van AI zien we het nogal eens over het hoofd. Toch heeft de tool er nu nog een handje van voorspelbare patronen aan te houden. Of holle frasen te gebruiken. De toon soms nét te missen (net iets te jolige LinkedIn-posts, je herkent ze vast 😉). Of simpelweg taalfouten te maken. En hoe minder tijd je zelf kwijt bent aan het schrijven, hoe meer tijd je overhoudt voor eindredactie!

AI-tekst controleren: drie onderdelen

De tekst die een AI-tool voor je geschreven heeft controleren? Dat doe je op drie vlakken: tekst, inhoud en effectiviteit. Hoe zit dat?

  1. De AI-tekst controleren

Beoordeel of de AI-tekst helder is. Is deze actief geschreven? Is de opbouw van de alinea’s logisch? Zijn de zinnen kort genoeg? Voegt alles wat er staat waarde toe, of kun je ook woorden schrappen?

  1. Beoordelen op inhoud

ChatGPT en andere tools zijn taalmodellen: het zijn voorspellende algoritmen. Zij kunnen de inhoud dus niet beoordelen op juistheid. En daarom moet jij het doen: klopt het wat er staat? Lees je logische verbanden? Het fact-checken van teksten wordt nog belangrijker.

  1. Doet jouw AI-tekst wat ie moet doen?

Controleer ook of je tekst voldoet aan je doel. Herkennen jouw lezers zich in de tekst? Hoe zet de tekst hen aan tot de actie die jij voor ogen hebt? En gebruik je daarvoor de juiste overtuigingstechnieken?

Jouw AI-tekst controleren voor maximale impact

Weten op welke punten jouw tekst nog te verbeteren valt, geeft ook weer input voor je volgende prompt. Want maakte de AI naar jouw smaak te lange zinnen? Of is de toon iets té joviaal? Dan geef je dat de volgende keer mee als instructie. Zo weet je steeds beter welke vragen je aan de tool moet stellen om er overtuigende teksten uit te krijgen!

Meer weten over AI en copywriting?

Neem contact met ons op of volg een van onze AI-cursussen!

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!