Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Leestips om de winter door te komen

By februari 6, 2024No Comments

Leestips om de winter door te komen

alon winnen expert storytelling

Leestips om de winter door te komen

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Alon

alon winnen expert storytelling

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Alon

We zouden allemaal wel wat meer willen lezen. Maar dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. In onze blog ‘Lezen op vakantie: waarom we het daar wél doen’ vertellen we je waarom mensen op vakantie het dan tóch voor elkaar krijgen om dat ene boek uit te lezen. Wat we in de vakantie kunnen, kunnen we in de winter ook, toch? Wij zetten nog even voor je op een rijtje waarom dat zo belangrijk (en leuk!) is.

Een winter vol… lezen

De feestdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar is weer begonnen. Vaak maak je dan de denkfout dat samen met het nieuwe jaar ook de lente van start gaat, terwijl de winter eigenlijk pas net is begonnen. In dit koude en natte weer kruipen we het liefst met warme chocolademelk onder een dekentje op de bank. Dan kijk je bijvoorbeeld naar Winter vol liefde of je zit uren te scrollen op Instagram of TikTok.

Het kan lastig zijn om tijd te vinden voor het lezen van een boek. Je hebt werk, deadlines en een huishouden te runnen. In de winter kan je het tijd-excuus eigenlijk niet gebruiken. In tegenstelling tot de zomer, waar je na het werk het liefst nog van de zonnestralen buiten geniet, ben je in de winter vaak hele avonden thuis.

Ga eens bij jezelf na hoe veel tijd je eigenlijk besteed aan TikTok of andere social media? In al die uren dat je op de bank ligt kun je je ook wanen in een andere wereld met een goed boek. Bovendien zorgt te lang naar een scherm staren voor hoofdpijn, slecht slapen en soms zelfs depressieve klachten.

Waarom lezen zo belangrijk is

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: lezen is heel goed voor je! Het is namelijk écht brandstof voor je brein. Ik zet de voordelen voor je op een rijtje:

  • Lezen zorgt voor minder stress. Ben je even helemaal klaar met de koude, donkere dagen? Door het lezen van een boek bevind je je even in een hele andere wereld. Zo vergeet je snel je problemen en stress en kun je even genieten.
  • Hoe meer je leest, hoe groter je woordenschat. Dit heeft dan weer positieve gevolgen voor je sociale én zakelijke leven.
  • Lezen geeft je een olifantengeheugen. Ben je nu alweer vergeten wat je gisteravond hebt gegeten? Als je leest moet je allemaal details over het verhaal onthouden, waardoor je je geheugen traint.
  • Mensen die lezen, leven langer. Uit onderzoek van Social Science and Medicine is gebleken dat mensen die veel lezen gemiddeld twee jaar langer leven dan mensen die dat niet doen. Dat is toch bijzonder?
  • Als je ’s avonds voor je gaat slapen een boek leest in plaats van naar een schermpje kijkt, slaap je beter. Door te lezen ontspant je brein en val je een stuk sneller in slaap. Dat is toch zeker het proberen waard.

Dat lezen goed voor je is, is nu wel duidelijk. Zelfs het lezen van deze blog zorgt er al voor dat je beter slaapt, kunt onthouden wat je gisteren hebt gegeten en dat je deze koude, donkere dagen doorkomt! Dus: leg die telefoon een keer weg en kruip met een goed boek onder de warme deken op je bank.

Ben je geïnspireerd, maar heb je geen idee welk boek je nu wil lezen? Check onze Instagram-pagina voor boekentips!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!