Skip to main content
B1 schrijvenBlogposts

B1-schrijven: kan ChatGPT je helpen?

By maart 19, 2024maart 22nd, 2024No Comments

B1-schrijven: kan ChatGPT je helpen?

B1-schrijven: kan ChatGPT je helpen?

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Kris

Wil je een zo toegankelijk mogelijke tekst schrijven? Dan gebruik je meestal taalniveau B1. Makkelijke woorden die iedereen kent, korte zinnen en heel concreet taalgebruik. Dat is soms best lastig, als je zelf gewend bent om op een hoger taalniveau te schrijven en communiceren. B1 schrijven met ChatGPT kan je daarbij helpen. Wij leggen uit hoe!

Eerst even terug naar B1 schrijven. Waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? We leggen het je hier uit. Kort samengevat: veel Nederlanders lezen en schrijven op heel eenvoudig taalniveau, terwijl communicatieprofessionals gewend zijn op een hoger taalniveau te schrijven en communiceren. Dat matcht dus niet altijd. Steeds meer organisaties zoals de overheid, zorg en onderwijs stappen daarom over op communicatie op B1-niveau. Zo weten ze zeker dat hun hele doelgroep hun communicatie begrijpt.

Een voorbeeldje. Zinnen zoals deze zijn echt geen uitzondering als artsen met patiënten communiceren:

“Er zal zo spoedig mogelijk onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van uw pijnklachten. Er wordt derhalve bloed bij u afgenomen.”

Als je deze op B1-niveau zou schrijven, wordt het een stuk eenvoudiger. Kijk maar:

“We gaan snel onderzoeken waarom u pijn heeft. Daarom gaat onze assistente morgen bloed bij u prikken.”

Zo helpt ChatGPT met B1 schrijven

Je kunt natuurlijk zelf je tekst herschrijven naar een ander taalniveau. Daar gebruik je bijvoorbeeld deze richtlijnen voor. Geen zin om het zelf te doen? Je kunt ook B1 schrijven met hulp van ChatGPT. Bijvoorbeeld zo:

  • Eenvoudige woorden. Vraag ChatGPT naar synoniemen vragen van woorden waarvan jij denkt dat ze te moeilijk zijn. ChatGPT geeft je dan suggesties voor gemakkelijkere varianten, die wel in een B1-taalniveau passen.
  • Simpele structuur. ChatGPT helpt je om je tekst zo te structureren dat deze zo eenvoudig mogelijk is en goed te volgen voor iedereen.
  • Is de tekst begrijpelijk? Vraag ChatGPT om je tekst te beoordelen op begrijpelijkheid. Is er verbetering mogelijk? Vraag dan meteen om tips om die begrijpelijkheid te verbeteren.
  • Geen vaktaal. Schrijf je voor een breed publiek? Vraag dan hulp bij het vermijden van vaktaal of bij het verzinnen van synoniemen daarvoor.
  • Uitleg van lastige concepten. Wil je een ingewikkeld begrip of concept in je tekst gebruiken? Dan kun je ChatGPT vragen dat begrip zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

 

Wel altijd zelf blijven checken!

Hoewel B1 schrijven met ChatGPT heel handig en makkelijk is, blijft het wel heel belangrijk om ook zelf je tekst nog goed te beoordelen. Want jij kent je doelgroep en lezers natuurlijk het allerbeste. ChatGPT is – net zoals bij alle tekstsoorten eigenlijk – bij B1-schrijven een prettige ondersteuning, maar geen vervanging voor jouw eigen inzicht.

Meer leren over B1-schrijven?

Letterdesk geeft cursussen over B1-schrijven. Leer hoe jij zelf teksten kunt schrijven die voor iedereen te begrijpen zijn, zonder dat de boodschap verloren gaat. Meer weten? Check  https://letterdesk.nl/cursussen/cursus-b1-schrijven/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!