Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Voetbalvocabulaire: zo praat je mee tijdens het EK

By juni 18, 2024No Comments

Voetbalvocabulaire: zo praat je mee tijdens het EK

Voetbalvocabulaire: zo praat je mee tijdens het EK

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Frederique

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Frederique

Komende maand is het EK weer hét gespreksonderwerp bij het koffiezetapparaat. Superleuk voor de voetbalfanaten onder ons. Minder leuk voor de voetbalnoobs. Daarom geef ik, een rasechte voetbalnoob, je vandaag wat handige voorzetjes (met een korreltje zout, natuurlijk). Zo kan ook jíj scoren tijdens de pauze.

Om te beginnen, wil ik je graag geruststellen. Praten met voetbalfans is helemaal niet zo moeilijk. Gooi een random term op en een voetbalfan gaat aan. Zo is een simpel ‘Ajax slecht?’ al voldoende, laat Roel Maalderink zien in zijn programma Plakshot.

https://www.youtube.com/watch?v=H_iq4rUjEcY

‘Wát een slechte wedstrijd’

Wil je jezelf toch wat meer uitdagen? Dan zijn er een hoop zinnen die je altijd, maar dan ook altijd op kunt gooien. Hier wat klassiekers:

  • ‘Wat was die keeper weer slecht’
  • ‘Wat floot die scheids weer partijdig’
  • ‘Wat speelde die spits weer egoïstisch’

Valt je iets op? Juist, alles is negatief. Want hoe erg voetbalfanaten ook van het kijken naar spel houden, ze houden nog meer van het zeiken op het spel. En soms hebben ze het gewoon even nodig om al die frustratie eruit te gooien. Dat is het moment waar jij kunt toeslaan. Gooi gewoon één van bovenstaande zinnen op et voila: het gesprek is gestart en jij kunt achterover leunen! 😉

Tiki-taka-taal

Er worden regelmatig creatieve termen bedacht in de voetbalwereld. Ik licht er een paar voor je uit. Dan weet je wat ze betekenen én hoe je ze zelf in kunt zetten.

Stift

Nee, niet het schrijfgerei of het iconische kaartspel. Deze stift is een subtiele schottechniek waarbij de bal met een lichte touch over de keeper heen wordt gelobd. Een stift vereist veel precisie en timing.

Voorbeeldzin: ‘Met een prachtige stift scoorde speler X het winnende doelpunt.’

Tiki-taka

Tiki-taka is een speelstijl met korte, snelle passes. De bal is daardoor continue in beweging. Het doel? De bal zo lang mogelijk in bezit houden.

Voorbeeldzin: ‘Het team speelde perfect tiki-taka, waardoor hun tegenstanders de bal nauwelijks konden aanraken.’

De bus parkeren

Wanneer een team heel verdedigend speelt en veel spelers in de achterhoede heeft staan zijn ze ‘de bus aan het parkeren’. Zie je het al voor je? Het team heeft dan zoveel spelers voor het doel staan, als een soort bus, waardoor het moeilijk wordt om te scoren.

Voorbeeldzin: ‘Ze besloten de bus te parkeren nadat ze 1-0 voor kwamen.’

Engeltje op de lat

Helaas geen écht engeltje, maar een figuurlijk engeltje dat een club geluk brengt. En bij de keeper zit dat engeltje dus niet op de schouder, maar op de lat als een schot op doel nét naast of over gaat.

Voorbeeldzin: ‘Het team heeft een engeltje op de lat en schaart zich bij de laatste acht.’

Hattrick

Nog eentje om het af te leren. Haalt een speler een hattrick? Dan heeft hij drie doelpunten gescoord in één wedstrijd.

Voorbeeldzin: ‘Met zijn hattrick leidde hij het team naar de overwinning.’

Namedropping

Ook altijd handig: leer wat namen uit je hoofd. De vraag ‘wat vond je van speler X’ werkt namelijk als een trein. Gebruik natuurlijk wel de naam van een speler die bijna altijd meedoet en niet 90% van het toernooi op de bank zit. Met deze namen zit je geheid goed:

  • Virgil van Dijk
  • Wout Weghorst
  • Denzel Dumfries
  • Matthijs de Ligt
  • Memphis Depay

We hebben geluk, zie ik. Er zijn zoals altijd nieuwe spelers, maar bovenstaande namen doen al even mee. De kans is dus groot dat je minstens één naam al kent. Makkelijk scoren, dus! En vergeet ook de bondscoach niet. Ronald Koeman heeft dit jaar de leiding over de mannen. Dus met de vraag ‘wat vind je tot nu toe van Koeman?’ zit je ook altijd goed.

Taaltips van schrijfsterren

Met deze tips kom je de komende maand vast door! Heel grappig, die aparte voetbalterminologie, maar een goed gesprek valt of staat natuurlijk met duidelijk taalgebruik. En dat geldt ook voor geschreven taal. Wil je leren hoe je jouw teksten duidelijk op papier krijgt? Bekijk dan onze cursus Helder Schrijven en duidelijke teksten worden in de toekomst een schot voor open doel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!