Skip to main content
Blogposts

Vacaturetekst schrijven: deze 10 vragen moet je jezelf eerst stellen

By april 13, 2021No Comments

Vacaturetekst schrijven: deze 10 vragen moet je jezelf eerst stellen

Vacaturetekst schrijven: deze 10 vragen moet je jezelf eerst stellen

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Els

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Kris

Ga jij een vacature opstellen? Dan wil je daarmee natuurlijk de perfecte kandidaat vinden voor jouw organisatie. Maar hoe zorg je daarvoor? Hoe val je op tussen al die andere vacatures? Met een geweldige vacaturetekst natuurlijk! En daarvoor is vooral de voorbereidende fase heel belangrijk. Voordat je gaat schrijven moet je deze tien vragen aan jezelf of aan je collega’s hebben gesteld.

 Een goed begin is het halve werk. Ook als je een vacaturetekst gaat schrijven! En we schreven het al eerder: een goede vacaturetekst is heel belangrijk. Want zo zorg je ervoor dat je ook de mensen aantrekt die bij jouw organisatie passen. Want wat heb je liever? Driehonderd middelmatige sollicitaties of drie héle goede? Wij zouden het wel weten!

Door een goede vacaturetekst te schrijven zorg je ervoor dat jouw organisatie zo aantrekkelijk mogelijk wordt voor nieuw talent. Zo kun je dus niet alleen je employer branding versterken, maar jezelf ook nog eens een hele hoop tijd besparen omdat de voorselectie minder tijd kost. Alles om die perfecte toevoeging aan jouw organisatie te vinden!

Voordat je jouw vacaturetekst gaat schrijven

Voordat je die perfecte tekst kunt schrijven, is het verstandig om eerst intern een vacature-intake te doen. Daarmee leg je de fundering voor een goede tekst en dus een efficiënt werving en selectieproces. Toch slaan veel bedrijven en recruiters deze belangrijke eerste stap over. Als je niet weet wat je zoekt, ga je het ook niet vinden. Dat geldt ook voor nieuwe medewerkers. Heel vaak weten we niet goed genoeg wie we nu eigenlijk zoeken. En wat we precies aanbieden.

Dit zijn de vragen die je jezelf of jouw collega’s kunt stellen. Als je goed doorvraagt, heb je ineens een heleboel input en achtergrondinformatie voor de tekst.

 1. Hoe is de vacature ontstaan?

  Gaat het om vervanging van iemand anders of groeit het bedrijf gewoon? En gaat het om uitbreiding van een team of juist een hele nieuwe functie binnen de organisatie?

 2. Om wat voor functie gaat het?

  Probeer zo precies mogelijk boven tafel te krijgen om wat voor functie het gaat: wat gaat jouw nieuwe collega straks doen en waarom?

 3. Wat is het belangrijkste doel van de vacature?

  Wil je zoveel mogelijk sollicitanten krijgen? Of juist een paar hele goede? Gaat het om één nieuwe werknemer of misschien wel meer?

 4. Welke onderdelen van het bedrijf spreken de ideale kandidaat aan?

  Verplaats je in de kandidaat: welke onderdelen moet je echt uitlichten in de tekst? En wat is juist minder belangrijk?

 5. Hoe ziet de ideale kandidaat er uit?

  Bevraag je collega’s: hoe ziet de perfecte kandidaat eruit? Wat moet die nieuwe werknemer echt zeker goed kunnen? Kijk naar werkzaamheden, maar bijvoorbeeld ook naar persoonlijke kenmerken.

 6. Wat staat er bovenaan het CV van de ideale kandidaat?

  Bedenk wat het állerbelangrijkste is waar jouw nieuwe medewerker aan moet voldoen. Is dat een bepaalde ervaring of karaktertrek? Een opleiding of een ambitie?

 7. Wat is het allerleukste aan de functie? En wat is misschien minder aantrekkelijk?

  Wat denk je dat de ideale kandidaat het leukst gaat vinden? Check eens bij collega’s wat hun favoriete onderdeel van het werk is bijvoorbeeld. En wat vinden ze minder leuk?

 8. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor de kandidaat?

  Waar kan de kandidaat uiteindelijk terechtkomen?

 9. Hoe zien de arbeidsvoorwaarden er uit?

  Ook niet onbelangrijk: check wat de arbeidsvoorwaarden zijn. Welke moet je extra onderstrepen?

 10. Wat voor kandidaat zou echt niet geschikt zijn?

  Draai de vraag eens om. Wie wil je écht niet in je team hebben? Wanneer is iemand zeker niet geschikt om de functie te vervullen?

Heb je de antwoorden op deze tien vragen verzameld? Dan heb je een hele goede basis om jouw vacaturetekst te gaan schrijven. Twijfel je nog over de vacaturetitel? Lees dan dit blog eens!

Meer schrijftips?

Wil je elke week schrijftips in je inbox? Zodat jij de beste teksten schrijft die je kunt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!