Skip to main content
Blogposts

Actief schrijven doe je zo

By augustus 31, 2021No Comments

Actief schrijven doe je zo

Jodi Bel

Actief schrijven doe je zo

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Jodi

Jodi Bel

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Jodi

Eén van mijn grootste valkuilen bij het schrijven van teksten, is passief in plaats van actief schrijven. Passief schrijven is geen complete ramp (en vaak niet eens per se fout), maar wel funest voor de leesbaarheid van je tekst! Daarom is het belangrijk dat je je teksten zo actief mogelijk schrijft. Hoe doe je dat precies, actieve teksten schrijven?

Waarom actief schrijven?

Even terug: waarom moeten je teksten goed leesbaar zijn? Het belangrijkste is dat alle relevante informatie erin staat, toch? Think again. Leesbaar en helder schrijven is van cruciaal belang: hoe duidelijker je schrijft, hoe minder vragen je lezer heeft. Je boodschap is in één keer duidelijk. Dat betekent meteen dat je de aandacht van de lezer goed vasthoudt! Oftewel: hoe duidelijker je communicatie, hoe effectiever.

Effectief communiceren is fijn, want je wilt natuurlijk wel dat je lezer snapt wat je zegt! Zeker als het om belangrijke informatie gaat. Hoe suf zou het zijn, als die deal met die grote klant in de soep loopt door een simpele miscommunicatie met je collega’s. Of dat je gedragsinterventie geen zin blijkt te hebben, omdat de tekst op je poster niet lekker liep. Allemaal dingen die je gelukkig eenvoudig kunt voorkomen!

Bijvoorbeeld door actief schrijven: daarmee verduidelijk je je teksten. Actieve teksten schrijven betekent dat je hulpwerkwoorden zoals hebben, zijn, worden en kunnen zoveel mogelijk vermijdt. Vaak is een zin namelijk al compleet zónder deze extra woorden toe te voegen. Dat wil overigens niet zeggen dat je ze altijd achterwege moet laten: soms brengen ze nuance aan in een zin. Schrap ze dus alleen als de betekenis van de zin er niet door verandert 😊

Daarnaast is het belangrijk dat het onderwerp van een zin zo vooraan mogelijk staat. Het onderwerp van een zin is vaak iemand of iets die wat doet. Je collega die een mail beantwoordt of je bureau die op z’n plek staat, bijvoorbeeld. Hieronder vertellen we je hoe je dat precies doet!

Actieve teksten schrijven: hoe doe je dat?

Leuk, die theoretische schrijfregels, maar hoe ziet dat actieve schrijven er nou in de praktijk uit? We geven je wat voorbeelden:

 

Niet: ‘De tekst wordt geschreven door Jodi’

Maar: ‘Jodi schrijft de tekst’

 

Niet: ‘We zullen komende week een vergadering inplannen over deze kwestie’

Maar: ‘We vergaderen hier woensdagochtend over’

 

Niet: ‘Als je beter wilt communiceren, zou het kunnen helpen om kortere zinnen te maken’

Maar: ‘Kortere zinnen helpen je beter communiceren’

You get the point, denk ik! In bovenstaande voorbeelden zijn onnodige hulpwerkwoorden geschrapt, en is het onderwerp van de zin naar voren gehaald. En zoals je ziet, worden zinnen vaak korter als je ze actief maakt. Een extra voordeel: alle ruimte en woorden die je overhoudt, kun je dan weer besteden aan het delen van je kennis en expertise! Daarnaast lezen mensen korte teksten eerder dan lange teksten. Win-win, dus!

Vind je actieve teksten schrijven lastig? Of kun je wat extra tips gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op: we helpen je er graag bij! En wist je dat we ook workshops geven over helder schrijven? Daarin leren we je in een paar uur alle tips en tricks die je nodig hebt om je teksten tot een groot succes te maken 😊

Wil je meer tips ontvangen over hoe je de allerbeste teksten schrijft? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week weetjes en praktische tips in je inbox!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!