Skip to main content
Blogposts

Online daten? Spelfouten zijn niet sexy!

By oktober 26, 2021No Comments

Online daten? Spelfouten zijn niet sexy!

Online daten? Spelfouten zijn niet sexy!

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

Dat een goede tekst heel aantrekkelijk is, weten wij als tekstschrijvers natuurlijk al lang. Gelukkig staat de wetenschap inmiddels ook aan onze kant. Onderzoek laat namelijk zien dat een originele en goede tekst op je online datingprofiel ervoor zorgt dat jouw potentiële love interest je extra aantrekkelijk vindt. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Alle online daters opgelet! Wil je extra aantrekkelijk overkomen? Let dan even op je taalgebruik. Dat is de boodschap van het proefschrift van promovenda Tess van der Zanden van Tilburg University. Zij onderzocht taalgebruik van online datingprofielen en – nog belangrijker – op welke manier dat taalgebruik invloed heeft op hoe aantrekkelijk de eigenaar van dat profiel gevonden wordt.

Daarvoor vergeleek ze 12.000 (!) datingprofielen en ging ze in gesprek met online daters. Als eerste onderzocht ze de profieltekst van daters. Je weet wel, die tekst waarin jij iets over jezelf vertelt. Ze keek ook naar hoe anderen jouw profiel verwerken en hoe ze daarna een oordeel vormen over jou als eigenaar van het profiel.

Online daten: taalfouten zijn funest

Nu wil jij natuurlijk weten wat goed scoort op je tinderprofiel. Snappen we! Het belangrijkste advies uit het onderzoek: schrijf gewoon een goede tekst. Online daters met originele teksten werden namelijk gezien als intelligenter én aantrekkelijker. Tip: gebruik veel concretere persoonlijke informatie. En metaforen doen het ook altijd goed.

En we zeiden het al: let op met taalfouten. Die worden keihard afgestraft door jouw potentiële date. Bevat jouw tekst veel taalfouten? Dan heeft dat effect op hoe iemand jouw persoonlijkheid en intelligentie inschat. Taalfouten blijken ook een negatief effect te hebben op hoe fysiek aantrekkelijk iemand je vindt. (Wetenschappelijke voetnoot: Dat geldt overigens alleen als je als ‘gemiddeld aantrekkelijk’ beoordeeld wordt, niet als iemand je heel aantrekkelijk of juist helemaal niet vindt.)

Op zoek naar een leuke date? Dit adviseert de wetenschap

Wil jij je wel eens wagen aan dat online daten? Onderzoekster Tess van der Zanden heeft een belangrijke tip voor je: denk niet alleen na over wát je over jezelf schrijft, maar ook hóe je schrijft. En daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.

Heb jij dus nooit een leuke match? Misschien moet je deze blogs dan nog eens doornemen! Graag gedaan 😊

 

Meer schrijftips?

Wil je elke week schrijftips in je inbox? Zodat jij de beste teksten schrijft die je kunt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!