Skip to main content
BlogpostsStorytelling

Voeg een vleugje zomer toe aan je teksten

By mei 3, 2022oktober 3rd, 2023No Comments

Voeg een vleugje zomer toe aan je teksten

Voeg een vleugje zomer toe aan je teksten

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Jodi

alon winnen expert storytelling

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Alon

Ik loop misschien iets te hard van stapel, maar de zomer staat bíjna voor de deur! De terrassen stromen vol en de zon prijkt steeds vaker aan de strakblauwe lucht. Een heerlijk positief seizoen, als je het mij vraagt. Hoe fijn is het, om teksten te lezen die net zo zonnig zijn? Ik laat je zien hoe je een vleugje zomer aan je teksten toevoegt.

Eigenlijk is het antwoord heel simpel: door zomerse woorden in je teksten te verwerken. Je hebt ze misschien ook al in bovenstaande inleiding gespot. ‘Terrassen’, ‘strakblauwe lucht’ en ‘zonnig’ zijn typische woorden die je doen denken aan de zomer.

Dat komt omdat ze tot de verbeelding spreken. Als je je ogen dicht doet (of als je gewoon naar buiten kijkt), zie je het gebeuren: hordes mensen die met zonnebril en al op een gammel terrasstoeltje ploffen om vervolgens een heerlijk koud drankje bestellen. En bitterballen in overvloed natuurlijk. Een beeld dat bij uitstek bij de zomer past. Want heb je ooit iemand in korte broek met slippers en zonnebril op het terras zien ploffen bij -5 graden? (Wim Hof telt niet.)

Associaties voor een vleugje zomer

Heel leuk natuurlijk, maar niet elke tekst gaat over terrassen, zonnebrillen of bitterballen. Dus hoe zorg je er nou voor dat je ook in andere teksten een positief, zomers gevoel opwekt?

In een eerdere blog vertelden we al dat positieve woorden sowieso het beste werken. Ze fleuren namelijk elke tekst op! En dat wil je: want hoe positiever je tekst overkomt, hoe blijer mensen ervan worden. Met een betere klantenbinding en verkoop tot gevolg.

Wat betreft dat vleugje zomer gaat het vooral om associatiewoorden: woorden die onlosmakelijk verbonden zijn met het zomerse seizoen. Hoe je die woorden vindt? Denk aan het woord ‘zomer’, schrijf ‘m op een vel papier of typ het in een Word-bestandje. Schrijf daarna álle woorden op die meteen in je opkomen. Bij mij zijn dat onder andere: zon, zee, warm, stralend, geel en vakantie. Je ziet het: het mogen echt alle woorden zijn. Van kleuren tot voorwerpen of gebeurtenissen: alles is welkom!

En schrijven maar

Goed, nu is het zaak om die woorden subtiel je tekst in te fietsen. Dat doe je bijvoorbeeld zo:

Onze duurzame eettafel: het stralende middelpunt in jouw keuken.

Of:

Ook buiten in de zon in contact blijven met je vrienden? Het kan met ons pijlsnelle netwerk.

Of nóg beeldender:

Dit kleed voelt aan alsof je met blote voeten door versgemaaid, zacht gras loopt.

 Je ziet het, storytelling does the trick. Kun je hulp gebruiken bij het juiste gevoel op papier te krijgen? Wij voegen graag wat zonnestralen toe aan je tekst! Neem contact met ons op.

Zomerse inspiratie te overvloed?

Dan hebben we ook voor alle andere seizoenen schrijftips in overvloed. Elke week praktische inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!