Skip to main content
BlogpostsUncategorized

Een vrijmibo met biba’s: wat afko’s met teksten doen

By juli 19, 2022september 19th, 2023No Comments

Een vrijmibo met biba’s: wat afko’s met teksten doen

Een vrijmibo met biba’s: wat afko’s met teksten doen

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Maud

Leestijd 2 minuten
Geschreven door Frederique

Ja, je leest het goed: afko’s. Als je niet weet waar ik het over heb, bekijk dan maar eens het afkowobo. In dit wobo gemaakt door stuko’s staan afko’s die sponti zijn ontstaan. Zo hdp! Als je mijn vorige zin in één keer hebt begrepen zonder error in je hoofd: chapeau! In deze blog vertel ik je waar die afko’s vandaan komen én wat ze met teksten doen.  

Els heeft er al eens over geschreven afkortingen: een checklist voor gebruik. Maar sinds het gebruik van afkortingen steeds vaker voorkomt, wilde ik er toch nog even op inhaken. Ik heb het namelijk niet over de standaard afkortingen, maar de echte afko’s.

Waar komen afko’s vandaan?

Afkortingen zijn geen nieuw verschijnsel, maar bestaat al zo lang we ons kunnen herinneren. Kijk maar eens naar kranten van vroeger, waar in artikelen veel afkortingen werden gebruikt om ruimte te besparen. Maar waar komen ineens die echte afko’s vandaan? De biba’s, lawa’s en coka’s?

Eigenlijk zijn deze afko’s ontstaan aan het begin van de coronacrisis: persconferentie werd persco en daarna volgden er meer. Doordat we minder fysiek contact hadden en vaker digitaal met elkaar praten, werden afko’s steeds populairder. Ze creëren bonding in een groep: je geeft een eigen draai aan taal en ontwikkelt een heus groepsgevoel. Echt zo hila!

Afko’s in onze geschreven taal

Is het handig om afko’s te gebruiken in onze geschreven taal? Heel simpel: nee. Het is belangrijk dat je teksten lekker toegankelijk zijn zodat je een breed mogelijk publiek aanspreekt. Als je woorden in je teksten gooit waar lezers te veel over moeten nadenken, schep je alleen maar onduidelijkheid. Zeker als het woorden zijn die alleen bepaalde groepen mensen aanspreken. Niet doen dus!

Zeker weten dat jouw tekst duidelijk is voor iedereen? Bekijk de checklist voor jouw B1-tekst: zo schrijf je zeker toegankelijk. In die blog beschrijft Kris hoe je een toegankelijke tekst schrijft zodat iedereen je boodschap snapt.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het zoeken van de juiste woorden? Wij denken en schrijven met liefde en plezier met je mee! Neem contact met ons op en wij maken van jouw verhaal, gewoon een duidelijk verhaal.

Wil je nog meer handige taaltips in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!