Skip to main content
Blogposts

Checklist voor jouw B1-tekst: zo schrijf je zeker toegankelijk

By september 15, 2020augustus 16th, 2023No Comments

Checklist voor jouw B1-tekst: zo schrijf je zeker toegankelijk

Checklist voor jouw B1-tekst: zo schrijf je zeker toegankelijk

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Content schrijven op B1-niveau zorgt ervoor dat bijna iedereen jouw tekst begrijpt. Het betekent dat je boodschap duidelijk én toegankelijk is. Geen wonder dus dat veel overheden, maar ook bedrijven zoveel mogelijk in B1 communiceren. Maar hoe weet je nu zeker dat jouw nieuwsbrief, website, brief of flyer op dit taalniveau geschreven is? Controleer het heel gemakkelijk met deze checklist voor jouw B1-tekst. 

Als je schrijft op B1-niveau, dan weet je zeker dat je tekst door bijna iedereen begrepen wordt. B1-teksten bestaan uit veel voorkomende woorden en korte, eenvoudige en actieve zinnen. Bedrijven en overheden zijn vaak gewend om hun teksten te schrijven op taalniveau C1. Voor veel mensen zijn die teksten moeilijk te  begrijpen. Ze bestaan bijvoorbeeld uit te lange zinnen en te moeilijke woorden.

Denk maar aan bijsluiters van medicijnen, het huurcontract van je woning, politieke besluiten, brieven vanuit de overheid, instructies voor je nieuwe tv: begrijp jij altijd wat er staat? Veel van deze teksten bevatten vaktaal, moeilijke woorden, abstracte begrippen, onduidelijke beeldspraak of gewoon te lange zinnen.

Daarom switchen veel overheden en bedrijven naar taalniveau B1. Heb jij dat ook al gedaan? Hoera! Dan schrijf jij fijne toegankelijke teksten voor een breed publiek. Maar weet je echt zeker dat jouw teksten voldoen aan de B1-regels? Gebruik deze checklist en je weet het meteen!

De ultieme checklist voor jouw B1-tekst

  • Staat de belangrijkste informatie bovenaan?
  • Heb je een duidelijke structuur gebruikt met kop, tussenkoppen, alinea’s en witregels?
  • Heb je korte zinnen gebruikt (maximaal 15 woorden, liefst zelfs 10)?
  • Schrijf je actief?
  • Gebruik je gemakkelijke woorden? (weet je het niet zeker: check het hier)
  • Is je tekst niet te lang?
  • Heb je geen metaforen of beeldspraak gebruikt?
  • Gebruik je consistent dezelfde woorden voor één begrip?

Allemaal ‘ja’? Gefeliciteerd, dan heb je een prachtige B1-tekst geschreven!

Meer weten?

Meer weten over hoe je B1-teksten schrijft? Hier lees je ons blog over waarom het zo belangrijk is en hier vind je 7 tips over hoe je B1-teksten schrijft.

Wil je meer tips over hoe je een goede, heldere en begrijpelijke (zakelijke) tekst schrijft? Bijvoorbeeld over hoe je ambtelijke taal kunt vermijden of welke taalfouten je nooit meer maken? Of heb je graag veel tips gebundeld?

Download hier je e-book: Leer helder zakelijk schrijven met deze 20 praktische tips

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!