Skip to main content
BlogpostsSEO en online schrijven

Wat is SEO en hoe werkt het?

By augustus 1, 2023augustus 7th, 2023No Comments

Wat is SEO en hoe werkt het?

Wat is SEO en hoe werkt het?

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Yannick

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Yannick

SEO, je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. Maar wat is het nou eigenlijk? SEO staat voor Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Het is alles wat je kan doen om jouw website beter vindbaar te maken voor zoekmachines. In deze blog leggen we je uit wat SEO is, wat het doet en hoe je het gebruikt.

SEO is dus een manier om ervoor te zorgen dat jouw website, webpagina of webtekst beter gevonden wordt met zoekmachines. Bij zoekmachines moet je denken aan platforms zoals Google, Bing, Yahoo of Ecosia. Daarover later meer, laten we eerst nog even terug gaan naar het begin. Want waarom bestaat SEO eigenlijk?

SEO, waarom eigenlijk?

Oké, je weet nu een beetje wat SEO is en waar het voor staat. Maar waarom is het handig om er iets over te weten? SEO is de manier om jouw website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen. Als je alle principes goed toepast, sta je hopelijk bijna bovenaan de pagina. Ik zeg ‘bijna’, omdat er altijd websites zijn die betalen voor een plekje bovenaan de zoekresultaten. Deze advertenties zijn te herkennen aan het woordje ‘gesponsord’ boven de link. SEO is dus dé gratis manier om op natuurlijke wijze hoger in de zoekresultaten te belanden. Dit noemen we daarom ook wel de ‘organische zoekresultaten’.

Waarom wil je hoog in die zoekresultaten komen? Bijna iedereen is tegenwoordig op het internet op zoek naar een product, bedrijf of website. Het aanbod is dan ook groot, de zoekresultaten reiken pagina’s ver. Zelf herken je het misschien wel, maar mensen klikken vaak niet verder dan de eerste pagina van de zoekresultaten.

Omdat er zo veel concurrentie is op het internet, is SEO één van de belangrijkste onderdelen van online marketing. Hoe beter je dit optimaliseert, hoe hoger je staat en hoe meer mensen er op je website klikken. En dat wil je natuurlijk! Benieuwd hoe je het in de praktijk toepast? Dat lees je in onze blog: SEO-schrijven: een praktische checklist.

Hoe werkt SEO?

Als je iets opzoekt via het internet gebruik je altijd een zoekmachine. We nemen even Google als voorbeeld: deze zoekmachine is de meest ontwikkelde en heeft by far het grootste marktaandeel met 91%. Goed, je typt je zoekopdracht in op Google en de zoekmachine komt vervolgens met talloze pagina’s aan resultaten. De zoekmachine heeft al deze resultaten geordend op basis van relevantie. Google scant alle mogelijke websites en sorteert ze op hoe goed de website past bij jouw ingevoerde zoekopdracht. Vet handig!

Zo zijn er ook altijd websites die niet goed passen bij een zoekopdracht. SEO helpt daar bij. Als je SEO optimaliseert, gebruik je namelijk zoekwoorden. Dit houdt in dat woorden in een zoekopdracht overeenkomen met woorden in de tekst op een website. Door zelf met deze woorden te spelen, kun je jouw website hoger in de resultaten krijgen. In een andere blog leggen we uit hoe deze zoekwoordenoptimalisatie werkt!

Aan de slag!

Je weet nu dat SEO heel handig is en dat er bijna geen ontkomen aan is als je een succesvolle website wilt hebben. Als je dan aan de slag gaat, moet je weten dat er een drietal basisprincipes zijn: techniek, content en autoriteit. Je website moet goed in elkaar zitten, interessante content bieden en autoriteit uitstralen op het web. Hoe dit in elkaar zit leggen we je graag uit in één van onze cursussen of workshops, zoals die over SEO en online schrijven!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!