Skip to main content
Blogposts

Kantoortaal gebruiken, is dat slim?

By november 2, 2021No Comments

Kantoortaal gebruiken, is dat slim?

Yannick portret

Kantoortaal gebruiken, is dat slim?

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Yannick

Yannick portret

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Yannick

In Nederland is er maar één anti-kantoortaallobbyist en dat is Japke-d. Bouma. Voor NRC verzamelt zij allerlei voorbeelden van uitspraken en termen die je alleen hoort op het kantoor (en laat ook meteen weten wat ze ervan vindt). De columns van Japke-d. zijn ontzettend leuk om te lezen, maar hebben ook een serieuze ondertoon. Verbloemende taal gebruiken heeft namelijk ook risico’s. In deze blog vertel ik je waarom kantoortaal ook buiten de muren van het kantoor niet zo’n goed idee is.

Wat is er dan mis met kantoortaal?

Misschien heb je tot hier gelezen en denk je nu, wat is er eigenlijk mis met kantoortaal? Ik zal maar meteen even toegeven dat het ook een persoonlijke voorkeur is. Maar er zijn ook een paar argumenten om kantoortaal niet te gebruiken, zeker niet in teksten die belangrijk zijn voor klanten of bedrijven waar je mee samenwerkt.

Kantoortaal is namelijk niet efficiënt en soms zelfs overdreven ingewikkeld. Een bilateraal of trilateraal overleg is niets meer dan een moeilijk woord voor gesprek. Het kiezen van toegankelijke woorden is ontzettend belangrijk, omdat je er zeker van wil zijn dat iedereen snapt wat je wilt zeggen met je tekst.

Ook in interne communicatie is kantoortaal niet altijd op z’n plaats. Het maakt je namelijk minder benaderbaar. Ga je liever het gesprek aan met je manager, of gooi je iets over de schutting? Te veel managementtaal werkt verwarrend voor collega’s. Voor tekstschrijvers is het een goede regel om een onderwerp vooral niet moeilijker te maken dan het is. Vaak werkt dat averechts! Niet alleen tekstschrijvers hebben baat bij die regel, maar iedereen. Laagdrempelig schrijven zorgt er in bijna alle gevallen voor dat je lezers je begrijpen.

Het gebruiken van veel kantoortaal in interne en externe communicatie brengt ook een groot risico met zich mee. Want wat gebeurt er als iemand dwars door al die taal heen prikt? Kantoortaal is vaak toch vooral een manier om iets mooier te laten klinken dan dat het is.

Mijn ‘favoriete’ kantoortaalwoorden

Nu we weten waarom kantoortaal niet de beste keuze is, is het natuurlijk tijd voor een paar favorieten. Want ik heb wel een paar voorbeelden die ik nooit meer wil lezen.

 • Het bila’tje, of bilateraal overleg
  Dit is niets meer dan een gesprek tussen twee personen. Sluit er nog een derde collega aan? Dan heb je het zelfs over een trila.
 • De multiloog
  Dit is een gesprek met meerdere mensen, maar het idee is dat iedereen meepraat en denkt. Nog erger is deze variant: de multiloogtafel.
 • Over de schutting gooien
  Heb je zelf geen zin in een taak of opdracht? Dan gooi je die toch even bij de collega over de schutting.
 • Inschieten
  Dit woord zit me misschien nog het meest dwars. “Schiet jij even een vergadering in?”. Waar moet je dan op schieten? En sinds wanneer mogen we plannen of afspreken niet meer gebruiken?

Pas op met kantoortaal in vacatures

Een van de gevaarlijkste plekken om veel kantoortaal te gebruiken, is de vacaturetekst. Voor jou als bedrijf is dit namelijk dé plek om te laten zien waarom je organisatie leuk is om voor te werken. Zaken mooier beschrijven dan ze in het echt zijn, is dan al snel aanlokkelijk. Maar kantoortaal in een vacature schrikt al snel af.

Het zal je misschien niet verbazen, maar niemand is een proactieve, communicatieve bruggenbouwende duizendpoot zonder 9 tot 5 mentaliteit. Het zijn stuk voor stuk termen die je niet hoeft te gebruiken. Want wat zeg je nou eigenlijk precies? Wanneer is iemand proactief? Ben je dan niet gewoon een zelfdenkende collega die initiatief durft te nemen?

Het is vooral een kwestie van eerlijk zijn en durven uit te leggen wat je precies zoekt in een nieuwe werknemer. Als werkgever hoop je ook dat toekomstige werknemers ook eerlijk zijn over hun kennis en vaardigheden. Verbloemende taal is dan geen goede start! Daarnaast is het ook goed om te bedenken of je jezelf wel in zo’n omschrijving herkent. Als jij al geen bruggenbouwende duizendpoot bent, waarom moeten je nieuwe collega’s dat dan wel zijn?

Geen kantoortaal, toch opvallen met je teksten?

Als je geen kantoortaal mag gebruiken in je teksten, hoe zorg je er dan voor dat teksten wel opvallen? Want ik snap als tekstschrijver heel goed dat je altijd op zoek bent naar manieren en trucjes om de aandacht van lezers vast te houden. Dat doe ik namelijk ook!

Ik heb drie magische* tips voor je die iedere vorm van kantoortaal overbodig maken. Schrijf je teksten als een creatieve duizendpoot en optimaliseer je tekstuele assets voor een professionaliseringsslag in de verticale en horizontale linies van je corporatie (dus: schrijf sterkere teksten om je bedrijf te laten groeien).

1. Gebruik humor!

Humor is een manier om op te vallen, die veel beter werkt dan kantoortaal. Let erop dat de humor past bij het imago van je bedrijf en dat klanten niet opeens schrikken van een compleet nieuwe soort tekst. Meer weten over humor in zakelijke teksten? Lees dan deze blog van collega Els!

2. Wees duidelijk

Een helder geschreven tekst werkt in alle gevallen beter dan een tekst die is opgesmukt met kantoortaal. Helder schrijven is een kunst, maar wel een kunst die je onder de knie kunt krijgen. Hier lees je 10 tips om heldere teksten te schrijven.

3. Gebruik *krachtwoorden

Deze kleine toevoegingen aan je tekst schoppen lezers wakker en zetten ze aan tot actie. Benieuwd naar welke krachtwoorden er zijn en hoe je ze in je tekst verwerkt? Dat lees je in deze blog.

Genoeg manieren dus om op te vallen met je teksten, zonder gebruik te maken van kantoortaal. Want dat brengt alleen maar risico’s met zich mee. Heb je een tekst waarin verbloemende woorden staan en wil je die eruit hebben? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Meer schrijftips?

Wil je elke week schrijftips in je inbox? Zodat jij de beste teksten schrijft die je kunt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!