Skip to main content
B1 schrijvenBlogposts

Hoe schrijf je B1-teksten over moeilijke onderwerpen?

By juni 20, 2023september 6th, 2023No Comments

Hoe schrijf je B1-teksten over moeilijke onderwerpen?

Hoe schrijf je B1-teksten over moeilijke onderwerpen?

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Maud

Leestijd 3 minuten
Geschreven door Kris

Een wetenschappelijke, juridische of technische tekst op B1-niveau schrijven, kan zeker. Je moet alleen even weten hoe. Het is namelijk belangrijk dat je de inhoud niet tekortdoet en de boodschap nog steeds duidelijk overkomt. Wij laten je zien hoe je B1-teksten over moeilijke onderwerpen schrijft zodat iedereen je begrijpt!

Een tekst op B1-niveau bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt en uit korte, eenvoudige en actieve zinnen. Wil je weten waarom schrijven op b1-niveau belangrijk is? Lees dan eerst even de blog over schrijven op b1-niveau: waarom is dat belangrijk? Spoiler: als je in B1 schrijft, weet je zeker dat bíjna iedereen je tekst begrijpt. Fijn als je tekst zo toegankelijk mogelijk moet zijn, dus.

Begin met je conclusie

Online lezers hebben een korte aandachtspanne en willen voordat ze aan een tekst beginnen al weten wat de tekst ze oplevert. Val daarom vooral met de deur in huis. Schrijf je over een onderzoek? Begin dan met de resultaten. Ga daarna pas in op de vraag hoe je hierachter bent gekomen. Als mensen weten welke richting je tekst op gaat, begrijpen ze de informatie over hoe je daar bent gekomen veel makkelijker. En dat is precies wat je wilt!

Leg jargon en lastige woorden uit

Jargon is het taalgebruik binnen een vakgebied of een groep mensen: een ander woord voor vaktaal. Als je niet in dat vak zit, dan is deze vorm van taalgebruik vaak lastig te volgen. Een perfect voorbeeld dus voor B1-teksten over moeilijke onderwerpen. In B1-teksten is het belangrijk dat je de vaktermen uitlegt. Dat kan al in een korte zin die volgt op de zin waarin je de vakterm voor het eerst gebruikte. In de online marketing is ‘conversie’ bijvoorbeeld een gangbare vakterm. Wil je deze term gebruiken in een B1-tekst, dan doe je dat als volgt:

Met deze tekst willen we meer conversie. Conversie betekent dat mensen iets van je kopen: een product of dienst bijvoorbeeld.

Heb je het jargon eenmaal uitgelegd, dan mag je het daarna vaker gebruiken. Maar alleen als het echt nodig is. Kun je het vermijden of anders omschrijven, kies dan uiteraard voor de makkelijkere optie! Wij adviseren sowieso om zo min mogelijk jargon te gebruiken, ook in teksten die niet B1 zijn. Wil je weten waarom? Lees dan de blog van Els: jargon als compensatiemiddel: lijk ik zo slimmer?

Geef voorbeelden

Een moeilijke tekst is vaak zo lastig te begrijpen, omdat de inhoud heel abstract is. Het spreekt niet tot de verbeelding. Dat maakt het lastig voor mensen om zich er iets bij voor te stellen. Daarom aan jou de taak om je tekst concreet te maken. B1-teksten over moeilijke onderwerpen schrijven doe je daarom aan de hand van voorbeelden. Zorg ervoor dat de abstracte inhoud gaat leven in het hoofd van je lezer. De makkelijkste manier om dat te bereiken is met voorbeelden. Heb je onderzoek gedaan naar kunstmatige intelligentie, beschrijf dan bijvoorbeeld twee manieren waarop bedrijven dit nu al toepassen.

Breng structuur aan

Een grote valkuil van B1-teksten over moeilijke onderwerpen, is dat ze te veel tegelijk willen vertellen. Het gevolg: lange alinea’s zonder duidelijke tussenkoppen. Terwijl het voor B1-teksten juist ontzettend belangrijk is om structuur aan te brengen. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten, namelijk:

  • Alinea’s: witruimtes zijn voor de leesbaarheid van een tekst heel fijn.
  • Tussenkoppen: verdeel de verschillende onderwerpen over de tekst.
  • Zinslengte: korte zinnen zijn makkelijker te verwerken dan lange zinnen.
  • Signaalwoorden: de woorden geven het verband tussen zinnen aan, maar gebruik wel makkelijke signaalwoorden. Vermijd woorden als derhalve, wegens en zodoende, maar kies voor daarom, door en zo.

Aan de slag!

B1-teksten over moeilijke onderwerpen schrijf je vanaf nu dus helder en concreet! Wil jij je concurrenten voor zijn? En zorgen dat (potentiële) klanten bij jou aankloppen omdat ze jouw teksten wél begrijpen? Ga dan aan de slag met B1! Hulp nodig? Schrijven op B1-niveau doe je met deze 7 tips! Of neem contact met ons op, dan helpen wij je gewoon verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!