Skip to main content
B1 schrijvenBlogposts

Wat zijn effectieve methoden voor het redigeren en herschrijven van bestaande teksten?

By september 10, 2024No Comments

Wat zijn effectieve methoden voor het redigeren en herschrijven van bestaande teksten?

Wat zijn effectieve methoden voor het redigeren en herschrijven van bestaande teksten?

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 5 minuten
Geschreven door Kris

Soms heb je als organisatie een hoop content of teksten, maar ben je eigenlijk nét niet (of helemaal niet) tevreden met die teksten. Wat zijn dan effectieve methoden voor het redigeren en herschrijven van deze bestaande teksten? We geven je vier praktische manieren!

Als organisatie kun je eigenlijk niet zonder goede content. Tekst is overal. En niet iedereen is natuurlijk een (goede) tekstschrijver. Misschien herken je het: je hebt allerlei blogs geschreven, maar ze sluiten eigenlijk niet lekker aan bij je doelgroep. Of je hebt een enorm personeelshandboek, maar je werknemers begrijpen eigenlijk niet wat er staat. Je webteksten passen niet meer bij wie jij bent als organisatie of de brieven die je stuurt zijn hopeloos verouderd.

Tijd om je bestaande teksten te (laten) redigeren of herschrijven! Dat betekent dat je jouw bestaande teksten niet helemaal hoeft weg te gooien, maar ze als basis gebruikt voor nieuwe, betere teksten.

Herschrijven of redigeren?

We duiken eerst even de termen in. Wat is eigenlijk het verschil? Als je een tekst alleen redigeert, dan zet je de puntjes op de i. Denk aan het verbeteren van spelfouten, slecht lopende zinnen en andere grammaticale fouten. Vaak verandert de lengte en de structuur van de tekst niet, maar herstel je alleen de fouten. Zo ontstaat er een leesbare en foutloze tekst.

Ga je een tekst herschrijven, dan schaaf je er al wat meer aan. Je neemt de bestaande tekst als basis, maar soms herken je die na een grondige herschrijfbeurt niet meer terug. Natuurlijk verbeter je alle fouten, maar je gaat ook een stapje verder. Je kijkt bijvoorbeeld naar de structuur: klopt die nog? Misschien moet je de volgorde omgooien. Klopt de tone-of-voice nog? Is de tekst toegankelijk genoeg? Kortom: je puzzelt net zo lang met de tekst totdat die weer helemaal aansluit bij jouw doel.

Vier effectieve methoden voor redigeren en herschrijven van bestaande teksten

Redigeren of herschrijven kan best lastig zijn. Zeker als je zelf de tekst geschreven hebt of écht een verbeterslag wilt maken in de teksten. Zo kun je het doen:

Interne redactieteams

Veel grotere bedrijven hebben bijvoorbeeld een intern communicatieteam met schrijvers die teksten kunnen controleren en redigeren. Dit team kan bestaan uit medewerkers met sterke taalvaardigheden en oog voor detail. Zet je collega’s dus aan het werk!

Externe teksthulp: huur een eindredacteur of tekstbureau in

Bedrijven kunnen ook externe redactiediensten inhuren. Heb je geen communicatie-afdeling of zit dat team al helemaal vol met andere taken? Dan kun je natuurlijk ook een externe schrijver of eindredacteur inhuren. Bijvoorbeeld een freelance copywriter of een tekstbureau! Het voordeel: deze zijn helemaal gespecialiseerd in tekstschrijven.

Bang dat je in je teksten niet meer als jezelf klinkt? Hier leggen we uit waarom je je daar niet druk over hoeft te maken!

Software & AI tools

Natuurlijk kun je ook software tools gebruiken om je tekst te checken en herschrijven. Die tools checken je tekst op grammatica, spelling en stijl. En geven soms ook suggesties om je tekst te herschrijven. Bijvoorbeeld om je tekst te versimpelen, in een andere tone-of-voice te schrijven of in te korten. Gebruik bijvoorbeeld ChatGPT!

Voor Engelste teksten zijn deze tools handig:

Doe-het-zelf

Geen zin of tijd om iemand anders jouw tekst te laten checken? Of vertrouw je eigenlijk alleen jezelf? Dan zijn er ook allemaal methodes om zelf je eigen tekst te herschrijven. Belangrijk is wel dat je echt even afstand neemt van de tekst. Leg je tekst weg, sluit je bestand af en ga even iets heel anders doen. Dan kun je daarna met een frisse blik nog eens naar je verhaal kijken.

Doe bijvoorbeeld een spelcheck, lees je tekst eens hardop (hoe klinkt het?) en zet vooral je extra-kritische pet op. Waar kan je tekst korter, duidelijker, makkelijker? Hier lees je precies waar je op moet letten als je jouw eigen tekst gaat checken.

Meer weten?

Wil je jouw teksten laten checken door een tekstbureau? Dat doen we natuurlijk graag! Hier lees je er meer over. Zelf je eigen teksten leren schrijven? Dan is de cursus Helder Zakelijk Schrijven misschien iets voor jou!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!