Skip to main content
Blogposts

De bestgelezen blogs van Letterdesk in 2021

By december 21, 2021No Comments

De bestgelezen blogs van Letterdesk in 2021

De bestgelezen blogs van Letterdesk in 2021

Leestijd 6 minuten
Geschreven door Kris

Leestijd 4 minuten
Geschreven door Kris

Het einde van het jaar betekent vaak maar één ding: tijd voor lijstjes! Zet die Top2000 dus maar lekker aan, pak er een kerstkransje bij en lees hier de tien bestgelezen blogs van 2021 van Letterdesk. 

Wist je dat Letterdesk in in 2022 alweer 3 jaar bestaat? En iedere week week schrijven we nieuw blog. Soms lang, soms wat korter, maar altijd met maar één doel: onze lezers iets nieuws leren over tekst, taal en schrijven. Een kleine rekensom laat zien dat we in totaal al meer dan 150 blogs geschreven hebben. En om even in de cijfertjes te blijven: die blogs werden dit jaar bijna 50.000 keer gelezen door 35.000 verschillende lezers. Benieuwd wat onze bestgelezengelezen blogs waren dit jaar? Dit zijn ze!

10. ‘Beste lezers’: over genderneutraal schrijven

Wat wij het allerbelangrijkste vinden aan onze teksten? Dat ze toegankelijk zijn voor iedereen. En dat betekent niet alleen dat ze begrijpelijk zijn, maar ook dat iedereen zich in de teksten kan herkennen. Genderneutraal schrijven is daarom ontzettend belangrijk. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit blog leggen we uit wat genderneutraal of inclusief schrijven precies is, waarom je het zou doen, waar het mag en waar het moet en hoe je het makkelijk toe kunt passen.

9. Alles over bedragen schrijven

Bedragen schrijven: best lastig nog soms. Want moet je nu een euroteken gebruiken vóór of achter het bedrag? Punt of een komma? En hoe zit het met die decimalen? Wij leggen het je allemaal uit.

8.  Tien invalshoeken voor jouw verhaal

Even geen inspiratie voor jouw tekst? Probeer dan eens een van deze tien invalshoeken die we – heel handig – voor je op een rijtje hebben gezet. Daar zit vast en zeker een leuke insteek voor jouw verhaal bij.

7. Jongerentaal: lit of lauw? Of wacht… is dat allebei goed?

Deze blog staat al sinds 2019 in ons best-off lijstje. Blijkbaar is jongerentaal toch wel een dingetje. Daar kwamen wij in ieder geval wel achter bij het schrijven van deze blog. In dit blog vind je trouwens geen lijstje met hippe jongerentaal (wat dat betekent vast dat het niet meer hip is), maar wél een korte beschouwing over jongerentaal en de verrijking van het Nederlands.

6. Helder zakelijk schrijven: 10 tips

Heb je ons e-book over helder zakelijk schrijven als eens gelezen? Nee? Download ‘m dan snel (gratis!) via dit blog. Een hele hoop mensen gingen je al voor, want dit blog staat dit jaar op de zesde plek in onze top 10.

5. Coronawoordengrappen: op vakantie naar Tuinzania

Corona zal in veel jaaroverzichten de headliner zijn, en zo ook bij ons. De coronapandemie brengt een ware vloedgolf aan nieuwe woorden met zich mee. Behalve nieuwe woorden, leidt de pandemie ook tot nieuwe corona-woordgrappen. Want waar ga jij deze zomer op vakantie? Tuinzania, de Balkonlanden of misschien toch dat langverwachte tripje naar de eettafelberg?

4. Tien woorden die je altijd kunt schrappen

Schrijven is schrappen, toch? En dat dat lastig is, blijkt maar weer uit de populariteit van dit blog. Wil jij jouw tekst ook beter leesbaar en krachtiger maken? Dan moet je een paar darlings killen. Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog!

3. Gestofzuigd of stofgezogen: wat is het nu? 

Er was één vraag die ons met z’n allen dit jaar ontzettend veel bezighield. Want wat is het ook alweer: heb je gestofzuigd of stofgezogen? Wij leggen het je haarfijn uit in deze blog.

2. Zinsopbouw: hoe schrijf je de perfecte zin? 

De perfecte zin: hoe schrijf je die eigenlijk? Dat wil blijkbaar iedereen wel weten! Gelukkig geven wij het antwoord op deze prangende vraag in het blog dat dit jaar nét niet als allermeeste gelezen werd. Tipje van de sluier: soms moet je gewoon met de deur in huis vallen.

1. Bommelwoorden: dit zijn de allerleukste voorbeelden

Leuk weetje: dit blog is niet alleen ons bestgelezen blog van 2021, maar dat van allertijden! En daar worden wij blij van. Want niks leuker dan taalgrapjes, toch? In dit blog lees je alles over de leukste voorbeelden van bommelwoorden. Denk je nu ‘huh, bommelwoorden’? Dan zou ik zeker even op de link klikken!

 

Nooit meer een blog missen in het nieuwe jaar?

Onze schrijfadviezen, taalweetjes en leestips niet meer op hoeven zoeken, maar op je (digitale) stoep afgeleverd krijgen? Dat kan! Schrijf je via onderstaand formulier in voor inspiratie via onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×

Hoi!

Wil je meer weten over Letterdesk, kunnen wij je ergens mee helpen of wil je gewoon eens kennismaken? App ons door hieronder op een van onze collega's te klikken!

× App ons!